Sallad

 

Mina pojkar är det finaste som finns ♥





Nu framåt höstkanten har jag tappat lite inspiration till vad för gott man kan ge sin kanin. Då är det tur att det finns sallatsmixer på ICA att köpa. Vi har tidigare köpt råkostmixen, som endast består av kål och riven morot. Kål ska man vara försiktig med, men Oreo älskar det och klarar det fint. 
Ska man dock köpa råkost, då kan man lika gärna slå på stort och göra sig själv en tre-veckors sallat bestående av:

1 kg morötter
1 kg vitkål
1 purjolök
1 paprika
1 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
3/4 dl socker
Lite salt och salladskrydda

Den här gången har vi köpt en mix på spenat (som man ska snåla lite med till kanin), ruccola och röd sallat (som varierar under säsongen mellan Lollo Rosso och Röd romansallad som båda är okej för kanin). 

Resten av spenaten äter jag upp själv, eftersom 200gram spenat om dagen gör dig stark!

Regn, regn, regn

Visst är det väl ironiskt att det regnar när man ska gå till affären för att hämta ut ett paket med gummistövlar? 

När det började åska kunde jag förövrigt inte låta min lilla ögonsten sitta utomhus i regnet, utan kastade mig ut och räddade honom. Han bevisade sedan att även hermelutter kan mysa lite ♥
 

Hoppa över alla hinder!

 

Trots att jag har tummen i mitt handen (och eventuellt en släng av "lathet") lyckades jag snickra ihop hinder till Oreo. Helt själv! Det enda som saknas är lite färg. Vi har testat dem också och det gick alldeles utmärkt att hoppa igenom. Ja så var det. Det där med att hoppa över tar vi i ett senare skede... Oavsett hoppstil är han en riktig liten pärla! 



Fisketur i Sandhem


Hej världen. Här är jag idag. Och jag försöker att inte vara bitter. Det är ganska svårt, speciellt när man är borderline, men det går hyffsat bra. Kan inte förstå hur det kan vara så lätt för en del människor att ignorera. Själv tycker jag att det är så fruktansvärt svårt och ju mer man blir ignorerad, desto fler svar och förklaringar begär man. Anser mig ha rätt att begära samtidigt som jag inser att jag inte kan göra det. En balansgång det där, en väldigt svår sådan. 
Tar en dag i taget, det löser sig nog...

För att dämpa tankeverksamheten en aning drog jag, Casper, Pumba och Idun ut på sjön en sväng. Det där med skönhet stod inte på schemat, men vem kan säga nej till det här ansiktet? ♥


Vi hittade ett ställe där fiskarna hoppade som på ett friidrottsevent runt oss, men likt förbannat blev vi utan napp. Det satt en olycklig kille bredvid mig i båten som valde att äta upp räkorna själv istället.


Kaptenen på skutan höll humöret uppe (det är tur att någon gör det, eller hur!?)


Cheesecake med körbär




Till en kaka behöver du

125 g digestivekex 
75 g mjukt smör 
300 g cream cheese 
0.75 dl florsocker (60 g) 
1 tsk vaniljsocker 
0.5 tsk citronsaft 
2.5 dl vispgrädde 
1 burk inlagda körsbär
 
Smula ner kexen och blanda ihop med smöret. Pressa ut blandningen i en springform, pressa upp lite utefter sidorna så att det bildas en kant. Visa samman cream cheese, florsocker, vaniljsocker och citronsaft tills det är slätt. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner den i cream cheese-smeten.
Häll upp smeten i formen och släta ut. Ställ kakan i kylskåp i tre timmar. Garnera med körsbär innan servering.

Kastration av djur

Visst är det skrämmande att se alla djur på annonssidor som behöver nya hem? Ännu värre tycker jag det är att se hur många av dessa djur som kan komma att bidra till den fortsätta aveln, till att fler djur hamnar på annonssidor, i omplaceringshem eller avlivas på grund av att ingen har möjlighet, kunskap eller vilja att ha dem.

En hund kostar mellan 2 000 - 5 000 kronor att kastrera. Det är en summa som inte är övermäktigt stor. Har man råd att köpa en hundvalp vid 8 veckors ålder för 5 000 - 10 000 kronor kan det väl knappast skada att lägga undan några hundralappar i månaden fram tills hunden är könsmogen?

Ett djur med sjukdomar som kan nedärvas får inte avlas på enligt Jordbruksverkets föreskrifter och allmäna råd om hållande av hund och katt, SJVFS 2008:5, 1 kapitlet 24 §. Vad finns det för gener och sjukdomshistoria i Din hund, -s föräldrar och syskon? En hund som ser frisk ut kan fortfarande bära på gener som ger sjuka avkommor, framförallt om hunden är av okänd härstamning.

Riskerna efter en kastrering är förhållandevis små. Där räknas bland annat urinläckage och viktuppgång in (ämnesomsättning minskar medan aptiten ökar). Kan dessa bekymmer jämföras med en eventuellt spridning av sjuka valpar eller valpar som får flytta runt i olika hem utan en trygg familj? 

Hundar utan hem väljer att kastrera majoriteten av sina hundar som importeras från Irland, med vissa undantag. Ytterst få av de svenska hundarna är kastrerade. 
Dessutom får man själv skapa sin egen åsikt om huruvida vi behöver fler hundar i omplacering i Sverige eller inte.

Av Hundstallets (i skrivande stund) 19 stycken hundar är endast 2 av dem kastrerade.

Hittehund har 9 stycken hundar för omplacering, 1 hund är kastrerad.

Hundfrämjandet har 10 hundar och där är hela 5 stycken kastrerade!

De tre senast nämnda verksamheterna har gemensamt 30 stycken okastrerade hundar för omplacering. Om hälften av dem skulle paras skulle det resultera i cirka 75 - 150 stycken valpar, förutsatt att hundarna får 1 kull var på mellan 5 och 10 valpar per kull. 
 


Kastration för katter är betydligt billigare än för hundar, mellan 400 - 800 kronor. Ändå verkar kastration av katt vara mer undantag än regel.
På Katthemmet Stockholms sida finns 37 katter, men endast 1 av katterna är enligt kattens personliga information kastrerad.

Om hälften av dessa katter får 1 kull var bestående av 3 - 7 ungar är vi uppe i ytterligare 54 - 126 katter som behöver hem. Man räknar med att det finns 10 000 hemlösa katter bara i Stockholm idag. Varför ska vi höja den siffran?

Två katthem som lägger stor vikt vid kastration är:
 
Göteborgs katthjälp. De har som krav att kattungar ska kastreras när de blivit könsmogna. Alla ungkatter samt vuxna katter är kastrerade eller skall kastreras innan adoption.

Solgläntans kattpensionat. Även dessa har kastrering som krav, samt endast kastrerade djur för adoption.



Smådjur som kanin och marsvin omplaceras även de i stor omfattning idag. Kaniner kan det vara svårt att se kön på, även marsvin i ung ålder för ett ovant öga. Kastrering av kaniner kostar idag mellan 500 - 800 kronor. Kostnaden för ett marsvin ligger i överkant, runt 800 kronor. Det finns en viss risk när man söver och opererar smådjur, men om vi återigen räknar lite...

Smådjurshjälpen har 19 kaniner för adoption, 3 av dem är kastrerade. 
Om hälften av dessa får 1 kull var på cirka 1 - 15 ungar kan detta resultera i allt från 9 - 135 kaninungar. Plötsligt blir summan för en kastration väldigt liten, eller hur?
.

Trots att Smådjurshjälpen skriver att det inte ligger i deras intresse att adoptera bort djur till avel, kan ingenting förhindra vidare avel på djuren så bra som en kastrering!
 

Tåhult, lite som mitt andra hem

Det blev många fina bilder från våran besök hos Tina idag! 
I utbildande syfte hann vi se lite av morgonmjölkningen, och två dagsgamla kalvar fick vi också chansen att klappa. Besöket i ladugården var inte riktigt vad Casper hade tänkt sig, därför ville han snabbt vidare till stallet där han är lite mer trygg.

Här är den sötaste av kalvarna, som stack ut med sin färg då han är blå



Framme i stallet, bekantade vi oss med Spirit, som Tina ska rida in. De blev riktigt bra vänner!



Vi fortsatte dagen med att göra Balletnika fin. Det förtjänar den gamla tanten (för visst får man väl kallas tant när man är arton år gammal?)



Sedan plockade vi körsbär, Myggan var inte sen med att hjälpa till!



Spirit in motion. (Med körsbärsträdet i bakgrunden vid husknuten)



En riktigt vacker häst!



Glad kille ♥



Och så träffade vi kattungarna... 
Den lilla flickan var tokigt söt...





Men det är ingenting mot vad den här pojken var med sina ljusgula markeringar och stora tassar!
Casper har suckat högt många gånger under dagen då han vet att vi inte kan skaffa katt. Men det var onekligen förälskelse vid första ögonkastet ♥


Körsbärssaft

Eftersom jag, Casper och Tina plockat alla körsbär på Tåhult idag, kallar vi saften för Tåhultasaft med körsbärssmak. Önskar att jag kunde skicka en flaska till Karin också eftersom vi tillbringade en del tid i det där trädet och plockade. 



Till 4 liter saft, behövs
 
4 liter körsbär, motsvarar ca 2 och 1/2 kilo
12 dl vatten
12 dl socker
1 tsk natriumbensoat
 
Skölj bären, lägg dem i en gryta med vatten och koka under lock i 15 minuter. Mosa bären en aning mot grytans kanter. 
Häll upp bären i en silställning, låt stå och självrinna ca 30 minuter. Rengör grytan under tiden.
Tillbaka med saften i grytan, koka upp och rör ner sockret. Ta grytan åt sidan, skumma väl. Häll upp lite saft i en kopp och rör ner konserveringsmedlet. Blanda sedan ner koppens innehåll i saften.

 
 
 

Vinbärsgelé

Fy vilken tråkig dag. Casper och jag låg i sängen hela morgonen, tittandes på barnkanalen medan regnet smattrade mot fönsterrutan. Resten av dagen gick i ungefär samma spår men med avbrott för kurragömma och skumbad. Två av pojkarna läste i claes ohlssons-katalogen och när Casper (och Oreo) somnat för kvällen fick vi koka ihop lite vinbärsgelé då jag lovat Tina det som betalning för hö i vinter. 
Nedan kan ni se hur otroligt fina burkarna blev med lite hjälp ifrån världens bästa syster Annika!



Ånglok och choklad

Det blev en dagsutflykt idag, med ånglok tur och retur mellan Skara och Lundsbrunn. Casper var, som man kan se på första bilden när han använder Daltons huvud som bord, väldigt intresserad och fokuserad på dagens äventyr. William var också välkommen ombord, men var kanske inte den lyckligaste resenären idag. Casper och morfar stod för den lyckliga biten, jag stod för den griniga biten. Det är så våran familj fungerar!

På kvällen har jag varit ledsen, men då köpte Dalton choklad åt mig. Det var en så väldigt fin gest. Jag är glad för att han finns! ♥

 

 

Marknad i regn

Det var marknad idag, men mest regnade det. Först tog vi en runda som resulterade i godis, muffinsformar och en grävskopa. Sedan kom Annika och Ville förbi, då blev det en runda till som resulterade i cocostoppar. Dessutom var Ville superduktig trots alla störningsmoment! 
Men någon tredje runda blev det i alla fall inte, däremot cocostoppar och apelsinjuice, och så tittade vi lite på fiskarna och akvariet. 
 
Tredje dagen utan telefonsamtal. Väntar otåligt, bra tålamodsträning. Dagdrömmer ändå lite. Det måste man ju få göra.

Fniss!


Ring...

Ring ring, bara du slog en signal. Ring ring, tystnaden är så total...
Väntat i två dagar nu. Har ingen lust att tjata och påminna om att jag ska få en 'smäll på käften'.  
 


Ikväll har jag och Casper haft en mamma-son-kväll. Dalton är ute i skogen, blir uppäten av mygg och jagar fisk. Vi badade och nu är det Pang på Pensionatet som gäller. 

Syltkokarblues

Är så hopplöst trött och rastlös men idag har vi tagit itu med blåbären vi plockade i måndags. Det blev blåbärssylt med honung. Dessutom har vi plockat vinbär också, som ska bli till gelé. Och lite rönnbär, som ska torkas åt Oreo. Min syster har gjort så grymt snygga etiketter som ska pryda burkarna! 
Funderar på att skaffa en angorakanin. Egentligen faller det utseendet inte mig i smaken, men användningsområdet gör det. Mina kriterier är en bra mentalitet och en rödbrun eller rödgul färg. Men det är massa planering kvar, och massa letande efter uppfödare och massa kunskap som jag behöver lära mig först. Det ska dock bli kul. 

Som förälder fick jag någonting oerhört vackert idag, ett halsband som Casper gjort själv på dagis ♥ 
Så oerhört fint!
 


Vinbärsplockning
 
 
Casper hittade en gammal käpphäst


Kantarellplock och gräsklipparbensin

Dalton hittade det perfekta kantarellstället i söndags kväll, så vi begav oss dit i måndags men självklart kom vi en dag för sent. Rådjuren hade hunnit före. Någon liter fick vi dock med oss hem, och massvis med blåbär!
Men mest byggdes det barkbåtar och så lekte vi kurragömma.
 

 
På kvällen kom Annika och Ville förbi och förgyllde våran kväll. ♥ Jag gillar att vi gjorde det oplanerat, att vi bara umgicks och drack varma koppen och skrattade lite. 
 
Idag skulle jag klippa gräsmatta, men efter ungefär halva dog gräsklipparen på samma sätt som senast jag klippte. Jag gör inte annat än tar sönder saker, så det kändes riktigt trist. Dessutom var den alldeles nyligen hemkommen från reperation tack vare mig!
Så kom grannen över, lyssnade, kollade och konstaterade att bensinen var slut... Teknisk tjej...
Det var bara att fylla på bensinen och klippa klart.
Så lade vi lite stenplattor med! 
 
 Oreo har fått några grenar från äppelträd. Han verkade uppskatta dem när vi lade in dem, men det är en förbannat kräsen kanin och hittills är rönn det enda som duger för finsmakaren. Fast det är roligt att testa lite!

Inofficiellt i Varberg

Det blev en tidig morgon för stackars Emma, men jag och Casper var som vanligt "uppe innan tuppen" som hon påstår. Äsch, morgonstund har guld i mund så att säga! 
Kanonfint väder fick vi också, lite för fint kanske. Vi måste svettats bort ett par kilon bara genom att sitta och vänta på våran tur...
Såhär såg det ut innan Sigge och Basta entrade ringen:
 






Emma visar dem:







Båda hundarna blev BIR, eftersom de hade en sån jäkla konkurrens, minst sagt, så båda gick vidare till BIG-finalen. De få terriers som dök upp överhuvudtaget till utställningen, bestämde sig dock för att åka hem lagom till denna och så stod Sigge som BIG 1 och Basta som BIG 2.
Och så stod Sigge i BIS-finalen, men där blev vi näst sist. Ska man skämma ut sig så ska man göra det med stil! 





Efter en sisådär sju timmar var vi lite trötta, och när jag vaknade upp i soffan efter ytterligare några timmar hittade jag bredvid mig den här: 



Och i sovrummet de här: 



Och som kompensation för att jag lade ut bilden på W, E och B lägger jag även upp en bild på hur fint vi andra trängdes i soffan senare under natten. Sigge, jag, Casper och ankan:





Tillbaka till Göteborg

Eller närmare bestämt Kungsbacka. Jag och Casperson ska åka till familjen Darling och hundarna. Imorgon ska Basta och Sigge ställas ut i Varberg, det ska bli så roligt! Har inte ställt ut Sigge på ett helt år, men det är Emma som får visa dem, det trivs jag bra med, jag har så dåliga nerver. Ja, jag har så dåliga nerver att jag redan börjat dricka örtté i förebyggande syfte för att hålla mig och min stackars mage lugna.
Ska nog ta med kamerans laddare med, för säkerhets skull...


De fina grisarna ♥


Coming soon...

 

Har ni gått på Avenyn en natt då barerna stänger?

Oftast tackar man bara för en trevlig kväll, man tänker sällan på att tacka för en hel livstid.
Man vänjer sig aldrig, blir alltid lika ställd.
För bara några timmar sedan när jag spikade kabelhållare skrålade jag till När Henke bröt käken på avenyn. I nästa stund har dina sista steg längs avenyn tagits...
 
Såhär såg vi dig i lördags, tack för den kvällen. Det är så vi vill minnas dig.
Sov gott Henke.

 

Tidspessimisten strikes again!

Så var denna dagen slut också, första dagen på höstterminen för våran del. Just det ja, höstterminen... Därför rensade tidspessimisten ut kepsar och sandaler för att få plats med vantar, termobyxor och varmfodrade kängor. Dessutom hann vi med en tur till grannorten för att inhandla byxor åt våran lille pilt (som snart växt om både mig och Dalton på längden...) men istället blev det en liten present till Ea som hon ska få på fredag och två julklappar. That's right, julklappar. Sa jag att jag var tidspessimist? 
Hur som helst, innan hösten börjar ska Basta och Sigges ställas ut och vi ska hinna leka med Ea, Emma och Walle. Sommarens sista höjdpunkt! Eller, sensommarens, menar jag.

Sham 69, Troublemakers & Gatans Lag

Kvällen började på O'learys i Göteborg, det blev lite av en samlingsplats. När våra kära kamrater som vi ville spendera våran kväll med anlänt, gick vi vidare mot Pusterviksbaren för att lyssna på bra musik. Vi anlände lite sent men hann i alla fall avnjuta Gatans Lag och få en liten känsla av att vara unga och galna.
Efter detta gick vi ut för att ta luft, då kändes spelschemat riktigt tight eftersom vi missade det mesta av Troublemakers, men vi kom inte för sent för att se våran vän Zinnia vingla sig upp på scenen och skaka lite rumpa! 
När Sham 69 entrade scenen började vi sakta dra oss bakåt mot baren för att avnjuta musiken, hesa, trötta och nöjda. Lite ledsamt att man fick ta en del glåpord när man stod i publiken men utöver det var tillställningen riktigt lyckad!
Resten av natten spenderade vi på scootergaraget innan vi tog första bästa tåg hem för att sova hemma hos oss - i våra egna sängar. 
Let's face the fact, vi hade sjukt roligt, men vi börjar bli hemtama...
 
 












Sham 69, Troublemakers & Gatans Lag

Kvällen började på O'learys i Göteborg, det blev lite av en samlingsplats. När våra kära kamrater som vi ville spendera våran kväll med anlänt, gick vi vidare mot Pusterviksbaren för att lyssna på bra musik. Vi anlände lite sent men hann i alla fall avnjuta Gatans Lag och få en liten känsla av att vara unga och galna.
Efter detta gick vi ut för att ta luft, då kändes spelschemat riktigt tight eftersom vi missade det mesta av Troublemakers, men vi kom inte för sent för att se våran vän Zinnia vingla sig upp på scenen och skaka lite rumpa! 
När Sham 69 entrade scenen började vi sakta dra oss bakåt mot baren för att avnjuta musiken, hesa, trötta och nöjda. Lite ledsamt att man fick ta en del glåpord när man stod i publiken men utöver det var tillställningen riktigt lyckad!
Resten av natten spenderade vi på scootergaraget innan vi tog första bästa tåg hem för att sova hemma hos oss - i våra egna sängar. 
Let's face the fact, vi hade sjukt roligt, men vi börjar bli hemtama...
 
 












Är trögstartad idag

Fick sovmorgon idag utav Dalton och Casper, sedan var frukosten och kaffet serverat när jag väl tagit mig upp ur sängen. ♥ Bra start, minst sagt!
Igår kände sig inte Casper riktigt piggelin och låg därför nerbäddad i soffan hela dagen. Kröp ner bredvid honom och fick ingenting gjort på hela dagen - förrän på kvällen när jag hittade energin till att färga håret.
Idag är jag fortfarande lika trögstartad trots att Casper mår så mycket bättre och hittar på hyss som vanligt. Jag borde verkligen leta upp någon bra platta och sätta igång med hushållsbestyren...
Det är förövrigt körtävlingar i Vaggeryd i helgen, på lördag är det maratonet. Jag håller tummarna för att vi hinner åka och titta, det hade varit roligt.


RSS 2.0