Mjölkpolitik

Arla har sänkt avräkningspriset för mjölk med 10,3 öre till 288,4 öre per kilo alltså sjunkit med 62 öre per kilo under det senaste året, pengar som för våra bönder är nödvändiga för att deras företag ska gå runt, och för att de själva ska kunna överleva. 
Arla påstår att de globala mjölkmängderna är oväntat stora, men varför ska en småskalig svensk bonde i Småland behöva drabbas av mjölkproduktionen på andra sidan jordklotet? 
Sedan Sverige år 1995 gick med i EU har våra svenska mjölkproducenter rasat från 17000 till 5000, genom att handeln från den globala marknaden startade och en ohållbar konkurrens uppstod. 
Utan bönderna kommer vi gå miste om många av de arbetstillfällen som finns runt lantbruksnäring.
Ska det verkligen se ut så? Ska den känslan av välbefinnande som man själv kände, sittandes på trappen till boningshuset på en mjölkproducerande gård inte kunna delas med den yngre generationen? Ska samma generation inte få uppleva det fantastiska med småskalighetens respekt, kärlek och omvårdnad för djur och natur? Ska de inte få uppleva öppna landskap, betande råmande kor, doften av nyslaget hö, för att inte tala om nätterna på höskullen? Allt det där som man själv tagit del av, och älskat och värderat högt...
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0