Angående Horsemanship och fång

Blir galet irriterad.
Som de flesta av mina vänner vet har jag precis lagt mig i en diskussion om en ponny som inte går att fånga in. Lite kraftfoder i en hink och tålamod är en urusel idé eftersom ponnyer får fång enligt faktum.
Tålamod är ingenting som används i hästhållning idag.
Det skrämmer mig.
Det skrämmer rent ut sagt skiten ur mig. Att vuxna människor idag anser att man kan gå ut i en hage till en häst som inte vill bli infångad och att med en piska tvinga hästen att springa runt runt i hagen. Sen visar du hästen din axel, och om han inte kommer fram till dig då tvingar du hästen att springa lite till. Det här ska alltså få hästen att tycka det är tråkigt att inte bli infångad... Det är hästspråk, enligt dessa vuxna så kallat "vuxna" människor. Inte utav mig!
Det är bara att titta på youtube och sen gör du likadant hemma i hagen när du inte kan fånga in din ponny.

Eller?
 
Natural Horsemanship, NHMS, är en mycket bra metod om man kan använda den rätt. Det är en lära om hur hästar beter sig och tänker, en utbildning, en skolbildning, en hel kunskap. (Inte en youtube-länk bort alltså!)
Natural Horsemanship går ut på att öka samarbete och relation mellan häst och människa genom att kommunicera på hästens eget språk, hästen ska kunna tränas och dresseras utan piskor och straff. Den ska få känna sig lugn och trygg med sin ryttare, och behandlas med respekt och därigenom förtjänar man dess ledarskap.
Det känns trist - och skrämmande! - att liknande metoder användes och lärdes ut redan i antikens Grekland, men ändå är kunskaperna så små idag! 


Skall avslutningsvis skriva en kort sammanfattning om fång.
Fång och fångliknande besvär har beskrivits i litteratur i 1000-tals år men trots detta finns alltså skiljaktigheter i huruvida sjukdomen uppstår. Fång kan uppstå p g a foderförätning, men foderförätning är inte att ta med en hink med några morotsbitar eller en mycket liten del kraftfoder.
Socker och stärkelse kan vara en bidragande orsak till fång, men risken är större att det en störning i din utfodring som ger fång, inte en normal och välbalanserad foderstat! 

Kommentarer
Postat av: Emma

Bravo, har väldigt svårt att tro att hästen skulle få fång av att den får lite godis/mat när man hämtar denne i hagen. Räcker kanske med att ta med en hötuss tom. hade själv en ponny som jag vissa dagar inte kunde hämta i hagen utan fick vänta till alla hästar skulle in eller bara gå efter henne i två timmar. Det var en härlig häst det :)

2012-12-23 @ 21:13:46
URL: http://xoffbeat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0