Kastration av djur

Visst är det skrämmande att se alla djur på annonssidor som behöver nya hem? Ännu värre tycker jag det är att se hur många av dessa djur som kan komma att bidra till den fortsätta aveln, till att fler djur hamnar på annonssidor, i omplaceringshem eller avlivas på grund av att ingen har möjlighet, kunskap eller vilja att ha dem.

En hund kostar mellan 2 000 - 5 000 kronor att kastrera. Det är en summa som inte är övermäktigt stor. Har man råd att köpa en hundvalp vid 8 veckors ålder för 5 000 - 10 000 kronor kan det väl knappast skada att lägga undan några hundralappar i månaden fram tills hunden är könsmogen?

Ett djur med sjukdomar som kan nedärvas får inte avlas på enligt Jordbruksverkets föreskrifter och allmäna råd om hållande av hund och katt, SJVFS 2008:5, 1 kapitlet 24 §. Vad finns det för gener och sjukdomshistoria i Din hund, -s föräldrar och syskon? En hund som ser frisk ut kan fortfarande bära på gener som ger sjuka avkommor, framförallt om hunden är av okänd härstamning.

Riskerna efter en kastrering är förhållandevis små. Där räknas bland annat urinläckage och viktuppgång in (ämnesomsättning minskar medan aptiten ökar). Kan dessa bekymmer jämföras med en eventuellt spridning av sjuka valpar eller valpar som får flytta runt i olika hem utan en trygg familj? 

Hundar utan hem väljer att kastrera majoriteten av sina hundar som importeras från Irland, med vissa undantag. Ytterst få av de svenska hundarna är kastrerade. 
Dessutom får man själv skapa sin egen åsikt om huruvida vi behöver fler hundar i omplacering i Sverige eller inte.

Av Hundstallets (i skrivande stund) 19 stycken hundar är endast 2 av dem kastrerade.

Hittehund har 9 stycken hundar för omplacering, 1 hund är kastrerad.

Hundfrämjandet har 10 hundar och där är hela 5 stycken kastrerade!

De tre senast nämnda verksamheterna har gemensamt 30 stycken okastrerade hundar för omplacering. Om hälften av dem skulle paras skulle det resultera i cirka 75 - 150 stycken valpar, förutsatt att hundarna får 1 kull var på mellan 5 och 10 valpar per kull. 
 


Kastration för katter är betydligt billigare än för hundar, mellan 400 - 800 kronor. Ändå verkar kastration av katt vara mer undantag än regel.
På Katthemmet Stockholms sida finns 37 katter, men endast 1 av katterna är enligt kattens personliga information kastrerad.

Om hälften av dessa katter får 1 kull var bestående av 3 - 7 ungar är vi uppe i ytterligare 54 - 126 katter som behöver hem. Man räknar med att det finns 10 000 hemlösa katter bara i Stockholm idag. Varför ska vi höja den siffran?

Två katthem som lägger stor vikt vid kastration är:
 
Göteborgs katthjälp. De har som krav att kattungar ska kastreras när de blivit könsmogna. Alla ungkatter samt vuxna katter är kastrerade eller skall kastreras innan adoption.

Solgläntans kattpensionat. Även dessa har kastrering som krav, samt endast kastrerade djur för adoption.



Smådjur som kanin och marsvin omplaceras även de i stor omfattning idag. Kaniner kan det vara svårt att se kön på, även marsvin i ung ålder för ett ovant öga. Kastrering av kaniner kostar idag mellan 500 - 800 kronor. Kostnaden för ett marsvin ligger i överkant, runt 800 kronor. Det finns en viss risk när man söver och opererar smådjur, men om vi återigen räknar lite...

Smådjurshjälpen har 19 kaniner för adoption, 3 av dem är kastrerade. 
Om hälften av dessa får 1 kull var på cirka 1 - 15 ungar kan detta resultera i allt från 9 - 135 kaninungar. Plötsligt blir summan för en kastration väldigt liten, eller hur?
.

Trots att Smådjurshjälpen skriver att det inte ligger i deras intresse att adoptera bort djur till avel, kan ingenting förhindra vidare avel på djuren så bra som en kastrering!
 

Kommentarer
Postat av: Ida

Å du har så rätt!!!

2012-08-31 @ 06:28:54
URL: http://lyckhemskaniner.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0